CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

torsdag 26. februar 2009

"Mitt liv som hund"



"Mitt liv som hund" er en film som for første gang kom ut i Sverige i 1985. I Norge kom den først i 2003. Manuset til filmen er skrevet av 4 anerkjente manusforfattere i Sverige; Lasse Hallström, Reidar Jönsson, Brasse Brännström og Pelle Berglund. Filmen er regissert av Lasse Hallström. Filmen er basert på en delvis selvbiografisk roman, skrevet av Reidar Jönsson. 


Filmen fikk en strålende mottagelse da den kom ut. Den fikk sterke terningkast, for det meste 5 og 6. Filmen ble blant annet nominert til to Oscar for beste regi og beste manus i 1987. Den er en av de mest suksessrike svenske filmer i historien. 

For meg, vil jeg si at det er flere temaer i filmen. Noen av temaene som filmen er innom er kjærlighet, familie, skillet mellom ung og voksen og ikke minst MOT. Den svenske suksessen handler om den svenske gutten Ingemar Johansson. Han bor i Stockholm med sin mor og bror. Guttenes far forlot dem da de var veldig små, til fordel for bananlasting ved ekvator. Deres mor lider av Tuberkoluse, og hun er veldig syk. Hun blir bare verre og verre for hver dag som går i tillegg til at hun er sengeliggende. Moren blir innlagt på sykehus, mens brødrene blir skilt. Ingemar har også en hund han er veldig glad i, som blir kjørt bort til en kennel. Ingemar blir sendt bort til sin onkel på Småland for sommeren. Der får Ingemar erfare et lettere liv. Mange vil være venn med han og han trives hos onkelen. Han får erfare at livet til barn ikke skal bestå av å pleie en dødssyk mor. Han hadde en strålende sommer, og han ble spesielt god venn med guttejenta Saga. 
Han lærer seg og spille fotball og boksing. Etter sommeren skal han tilbake til sin mor, men det viser seg at hun er blitt dårligere, så det lar seg ikke gjennomføre. Moren dør kort tid etterpå. Dermed blir Ingemar sendt tilbake til sin onkel på Småland. Der møter han igjen alle vennene han fikk før han dro. Blant annet er han svært interessert i et lysthus som han og onkelen bygget den samme sommeren. Han lever et svært vanskelig liv til å være under 10 år. Han hadde stort press på seg da han bodde med moren og dermed holdt han sine egne følelser inni seg. Dette resulterte i et lite sammenbrudd da han var i Småland. 

Jeg vil si at personene i filmen er svært gjeldende for at flimen er såpass bra som den er. personlighetene er såpass motstridende at de bygger hverandre opp på en fin måte. De mest sentrale personene i filmen er Ingemar, onkelen, moren og Saga. Ingemar er en helt vanlig gutt, bortsett fra det man kan kalle en litt trøblende personlighet på grunn av omstendighetene hjemme. Han prøver å holde sine tanker og meninger for seg selv når det gjelder familien. Onkelen er Ingemars lyspunkt i hverdagen. Han er en sprudlende og utadvent kar som stort sett smiler og er glad. Jeg tror at Ingemar finner mye omsorg og trygghet i onkelen, noe han ikke gjorde hos moren grunnet hennes sykdom. Jeg vil tørre å påstå at moren er beskrevet litt feil i filmen, i og med at hun er dødssyk. Hun er et forferdelig eksempel på en mor, hun både skriker og slår rundt seg. Hun oppfører seg ufordragelig og er ikke noe godt eksempel for sønnene. MEN hun er unnskyldt, det er ikke bare lett å være alenemor for to yngre sønner samtidig som du så og si ligger for døden. 
Saga er en jente som oppfører seg gutteaktig (etter det jeg forstod). Hun spiller både fotball og bokser. Hun er veldig opptatt av kroppslig utvikling og prøver å snakke mye med Ingemar, selvom han helt vil hoppe over akkurat dette temaet. 

Filmen kommer i kronologisk rekkefølge og det er ingen parallellhandlinger, derfor er det lett å følge med. Den inneholder heller ikke tilbakeblikk eller frampek, så det er bare opp til deg om du vil følge med eller ikke. I og med at filmen er så gammel som den er, er det litt vanskelig å beskrive miljøet i filmen. En ting jeg la merke til var at i leiligheten, og området der de bodde var det dyster stemning og ikke særlig barnevennlig. Derimot var naturen og husene fantastisk koselige, fargerike og ikke minst barnevennlige. Med friskt grønt gress og en skyfri blå himmel, er det ingen tvil hvilket av stedene som er best for Ingemar. Forholdet mellom karakterene i filmen er til tider litt spent. Spesielt når det kommer til moren og hennes to barn. Ellers er forholdet mellom menneskene vanlig, eller man kan si at Ingemar har et spesielt godt forhold til onkelen sin. 
Handlingen i filmen foregår på Småland og i leiligheten til moren, i Stockholm. Altså er filmen innspilt i Sverige. Du kan si at handlingen er hentet fra fortiden, hvis vi ser på innspillingsåret. Filmen er spilt inn i 1985, men det betyr derimot ikke at temaet ikke er aktuelt idag. Det er et aktuelt tema, hvis vi ser bort i fra sykdomstilfellet (tuberkoluse). Filmen skildrer et veldig sosialt miljø, og det er til stede gjennom hele filmen. Jeg la ikke spesielt merke til filmvinkler og liknenede, men som sagt la jeg merke til en dyster setting i morens leilighet, samtidig som en fredelig og lun /fargerik og inviterende stemning på Småland. 

Min personlige mening om filmen er egentlig ganske splittet. En del av meg likte filmen. Jeg vil definitivt si at temaet er aktuelt og at filmen fortjener en nyinspilling. Det hadde vært interessant. Samtidig likte jeg den fredelige stemningen i filmen, og måten filmen var gammel på. 

Her kan du se en av scenene fra filmen. Dette er før Ingemar og broren flytter fra sin mor. Som tidligere sagt lider hun av tuberkoluse, men likevell mener jeg at dette er helt sinnsyk barneoppdragelse, uansett hva barna har gjort. Jeg unner ingen barn en slik mor.



0 kommentarer: